Terugblik bezoek 't Leuke in Beegden

zondag 14 april, 2024

Op zaterdag 23 maart brachten we als bestuur en fractie een bezoek aan gemeenschapshuis ’t Leuke in Beegden. We werden ontvangen door secretaris/penningmeester Dre Reinders en de Vice-voorzitter. Zij gaven ons uitleg over het reilen en zeilen van het gemeenschapshuis en we gingen in gesprek over de factoren die een gemeenschapshuis een succes kunnen maken. Met name ook om de vrijwilligers te vinden en te binden, een goede bezetting van ruimtes en de exploitatie van een gemeenschapshuis. 


In meerdere kernen van Maasgouw loopt men er tegen aan dat er geen gemeenschapsaccomodatie is of kampen gemeenschapshuizen met problemen.  Ook het vinden van een gebouw dat kan dienen als gemeenschapshuis is lastig. Daarom wilden we een kijkje nemen op een locatie die het goed geregeld heeft qua faciliteiten en organisatie. 

We kregen in het 't Leuke een rondleiding langs alle verzorgde ruimtes die het 't Leuke kent: een grote zaal met ruim podium, een kleine zaal, 2 vergaderruimtes, een huiskamer en bijvoorbeeld ook jeu de boules banen buiten. Ook de keuken, koelruimte en bergruimte werden bezocht. De zalen zijn voorzien van moderne geluids- en lichtinstallaties. Aan zalen opdelen is ook gedacht door 8 expositie/afscheidingsschermen en 14 podiumelementen.

Veel werk binnen het 't Leuke wordt verricht door vrijwilligers die aan de hand van duidelijke schema's zorgen dat de ruimtes klaar zijn voor de diverse groepen die het gemeenschapshuis herbergt. Ook de administratie, het poetswerk en nodige onderhoud wordt door vrijwilligers gedaan. Daarnaast vinden er voor de gehele regio commerciële activiteiten plaats. 't Leuke is nu druk bezig om te kunnen starten met de uitbouw en een centrale ontmoetingsruimte. Hierbij nemen ze zelf de bouwkostenbegeleiding en de inrichten van de nieuwe zaal voor hun eigen rekening. 

Wij hebben het bezoek als warm en leerzaam ervaren en dit helpt ons om in Maasgouw beter mee te kunnen denken over kernen waar een gemeenschapshuis ontbreekt of gemeenschapshuizen kampen met problemen.