NLM brengt bezoek aan de Kledingbank Limburg

donderdag 8 juni, 2023

Op 2 juni 2023 brachten we (leden van het bestuur en de fractie) een bezoek aan Stichting Kledingbank Limburg. Wij werden ontvangen door Mevrouw Marleen van Rijnsbergen, directeur van deze Stichting. Zij gaf ons een duidelijke uitleg en een boeiende rondleiding.

De Stichting Kledingbank Limburg is gelegen aan de Sint Joosterweg 7 te Maasbracht. 18 jaar geleden werd deze Stichting opgericht door een burgerinitiatief.


Deze Stichting heeft vier grote doelen voor ogen: ONDERSTEUNEN, MEEDOEN, HERGEBRUIKEN en SAMENWERKEN

Ondersteunen door mensen die er behoefte aan hebben van gepaste kleding te voorzien. Dit kan 2 x per jaar op de locatie in Maasbracht. Ook zijn er kledingdagen op andere locaties buiten de gemeente Maasgouw. Over de locatie en juiste data geven de bewuste gemeenten informatie door. Ook zijn er regelmatig extra kinderkledingdagen. Er wordt gewerkt met het principe van doorverwijzing. Deze doorverwijzing gebeurt door afdeling Sociale zaken van de gemeente of een erkende doorverwijzer zoals b.v. maatschappelijk werk, vluchtelingenwerk of de huisarts.

 Meedoen gebeurt door het werk van meer dan 100 vrijwilligers. Maar ook statushouders kunnen hier aan de slag en kunnen van hieruit een nieuw werktraject starten. Ook mensen met een beperking zijn hier welkom om mee te helpen. Kledingbank Limburg is ook een Leerwerkplek en krijgt hiervoor ondersteuning van de gemeente Maasgouw.

Het doel van hergebruiken wordt zeker bereikt. In 2022 werden maar liefst 300.000 kg kleding verzameld, waarvan 57% herbruikbaar was. Door kleding te hergebruiken wordt ook CO2 bespaard. Er is ook plaats voor een textielatelier. Hier vervaardigt men kledingstukken  uit  nog bruikbare bestaande kleding.

En voor de samenwerking denken we aan de 17 Limburgse gemeenten, de Provincie Limburg en aan de diverse sponsors en donateurs. Maar zeker mogen hier nog eens de vele vrijwilligers vernoemd worden. Daar mogen we als Maasgouw trots op zijn.

Stichting Kledingbank Limburg krijgt regelmatig nieuwe spullen aangeboden door winkels, zoals het Retailpark te Roermond. Ondergoed en sokken worden steeds nieuw aangekocht.