Nautische Boulevard Wessem

zaterdag 18 mei, 2024

Gemeente Maasgouw koopt het perceel en vastgoed van Maasdijk 3 te Wessem voor een bedrag van 820.000. Nieuw Links heeft afgelopen raadsvergadering tegen gestemd.


Een gemeente die lef toont en sturing geeft gaat gelijk voor het verplaatsen van Dekker Grondstoffen aan de Maasdijk 4 en Verheggen Zand en Grind aan de Maasdijk 2. Zodat de Nautische Boulevard werkelijk gerealiseerd kan worden. In het geval dat de betreffende bedrijven niet verplaatst worden blijft de ontwikkeling van de Nautische Boulevard een papieren tijger.

Het aangekochte gebouw Maasdijk 3: 

1. Ligt niet aan het water, het enige water wat we hebben gezien is het water in de verdieping voor de vrachtauto’s.

2. Nieuw Links Maasgouw is met twee ervaren adviseursgaan kijken naar het gebouw. Ze hebben geadviseerd om het gebouw niet te kopen. Het gebouw ligt niet strategisch voor het realiseren van een Nautische Boulevard. Als de gemeente het later zou willen aankopen als de andere bedrijven verplaatst zijn kan de gemeente ook kiezen om te onteigenen (deze procedure kan snel en goedkoop uitgevoerd worden).

3. Het gebouw is tevens in zeer matige onderhoudsstaat. De gemeente investeert alleen in hoogstnoodzakelijk onderhoud 50.000 (terwijl er volgens het rapport bouwtechnische keuring een investering van 110.900 nodig is voor goed onderhoud. Wij betwijfelen of 50.000 euro voldoende is om het gebouw te verhuren of te verkopen in de toekomst. 

4. Op korte termijn is het niet haalbaar om het volledige gebouw te verkopen/verhuren aan nautische georiënteerde bedrijven. Daarom gaat de gemeente korte huurovereenkomsten afsluiten voor opslag /gebruik voor allerlei soortige bedrijven. Dit vinden wij geen taak van de overheid. 

5. Weinig andere bedrijven waren en zijn geïnteresseerd in dit pand, waarom zouden wij het dan als overheid kopen.