6,8 miljoen voor de verbouwing van het gemeentehuis en geen cent meer

woensdag 23 mei, 2018

Het krantenartikel van De Limburger van 15 mei 2018 luidt “Wifi vergeten: verbouwing gemeentehuis Maasbracht duurder” waarop wij als politieke partij talloze en verontwaardigde reacties van burgers hebben ontvangen. Allen met dezelfde strekking: ‘Hoe is dit mogelijk’, ‘Dit is niet te geloven’ Wat een blunders’, ‘En dat in 2018’ etc.


Het artikel van De Limburger wordt afgesloten met de quote van de verantwoordelijke portefeuillehouder op de vraag: ‘Hoe je een ogenschijnlijk voor de hand liggende faciliteit als Wifi kunt vergeten?’ Dit kan Strous niet verklaren en antwoordt: “Het zat tussen hemel en aarde. Niemand heeft erop gelet” Nieuw Links Maasgouw vindt dat dit nu juist het probleem is. Er is tijdens het gehele verbouwingstraject onvoldoende aandacht geweest. 

Sinds het begin van het project kwam de ene na de andere blunder aan het licht. Zodoende is er een 

overschrijding van 337.230 voor AV-middelen raadszaal en meerkosten verbouwing gemeentehuis.

Nieuw Links Maasgouw blikt terug vanaf het begin tot nu:

1. Tijdens het bezoek aan het gemeentehuis bleek datalles gesloopt was en tot onze verbazing had er nog geen aanbesteding plaatsgevonden. 

2. In september 2017 kwam de informatie dat er een overschrijding bleek te zijn bij de inschrijving van de 1ste aanbesteding van 350.000 euro. De raad stond stevig in de schoenen en hield de verantwoordelijke portefeuillehouder aan zijn belofte geen cent meer en ga maar op zoek naar bezuinigingen. Dat lukte via een bezuinigingsronde zo verminderde de aanbesteding met 354.000 euro.

3. In september kwam een voorstel naar de raad m.b.t. BIS Digiraad (audio visuele apparatuur) een overschrijding van meer dan 200.000. De raad werd weer verrast “Waarom is dit niet meegenomen in het verbouwingsbudget?” Het raadsvoorstel werd afgevoerd met een duidelijke opdracht veel te veel geld. Nu achteraf blijkt dat het bedrag terug gedrongen is naar 146.300 euro in plaats van 200.000 euro. 

4. In september werd de gemeenteraad opnieuw verrast door een overschrijding van 230.000 omdat de tijdelijke huisvesting door een menselijke vergissing niet in het verbouwingsbudget was opgenomen. Achteraf bleek dat deze kosten konden worden betaald uit het aanbestedingsvoordeel. 

5. Door onenigheid met de aannemer en om tijd te winnen is er een bindend advies gevraagd van Boels Zanders. De totale overschrijding hiervoor is 163.000 euro. Dit is wel goed te begrijpen en onontkoombaar. 

6. Overschrijding ICT middelen van 164.580 euro. Ongelooflijk dat een ICT patchruimte, ICT actieve apparatuur en Wifi plus de begeleiding SEC-MER vergeten zijn in het gehele verbouwingsproject. Hiermee wordt de raad voor het blok gezet. Je kunt immers geen auto rijden met drie wielen. Tevens kregen we te horen dat dit ook niet meegenomen is in de projectenkalender op 16 juli 2015 waar de raad 2 miljoen beschikbaar heeft gesteld voor de verdere ontwikkeling ICT. 

Verbazing, ongeloof en wij vinden dat dit niet te ‘verkopen’ valt naar de burgers toe. Het verloop en geblunder bij dit project biedt weinig vertrouwen op een goed verloop bij volgende majeure projecten.